“Je wordt er wijzer van en het geeft cachet aan je werkzaamheden”

Henk Vat vertelt

Henk Vat is Docent burgerlijke stand en internationaal privaatrecht voor burgerzaken

Hij vertelt over zijn werk als auteur en redacteur binnen de kennisbank.

1. Hoe lang ben je redactielid van de kennisbank en hoe ben je uiteindelijk redacteur geworden?

“Ik doe al ongeveer 30 jaar redactiewerk voor de kennisbank. Destijds was er een redactie die mij heeft gevraagd onderdelen te schrijven voor de burgerlijke stand, dat was toen ook mijn vakgebied.  Dat heb ik met plezier aangenomen. En degene die mij vroeg was een autoriteit op het vakgebied, dus ik voelde mij ook nog vereerd om dat te gaan doen.”

2. Wat maakt het werk als redactielid zo leuk?

“Het werk als redactielid is zo leuk omdat je in aanraking komt met steeds andere wetgeving, van veel verschillende landen bijvoorbeeld. Het is leuk om je erin te verdiepen én je wordt er zeker wijzer van. Je gaat verbanden zien in de wetgeving van een bepaald land en andere landen, dat is gewoon interessant. En het vormt je en het geeft meer cachet aan je werkzaamheden.”

3. Wat zijn tot nu toe je leukste werkzaamheden voor de kennisbank geweest?

“Het leukste was het moment dat wij hebben besloten beslisbomen te maken en op te nemen in de kennisbank. Dat betekent dat we met elkaar aan de tafel moesten gaan zitten en te gaan beoordelen welke vragen er allemaal op ons af komen als je zo’n situatie hebt. Dan ga je er met z’n tweeën mee aan de slag en dan kom je, als je het aan de rest van de redactie voorlegt, erachter dat je nog wat bent vergeten. En dan is het leuk om te ontdekken dat je niet alles weet en dat je afhankelijk bent van de rest van de redactie om een goed product te maken. En dat maakt het zo ontzettend leuk.”

4. Waarom zou je iedereen aanraden auteur voor de kennisbank te worden?

“Ik zou het inderdaad iedereen aanraden, omdat het jezelf verrijkt, je krijgt meer kennis en je kunt je functie waarschijnlijk beter uitvoeren omdat je de kennis die je opdoet bij het schrijven voor de kennisbank kunt toepassen in je huidige werk. Als je schrijft voor de kennisbank heb je toch een streepje voor. Men denkt ‘hé die heeft er verstand van.‘ En als je besluit om auteur te worden staat het team van VIND Burgerzaken en de redactie klaar om je goed op te leiden en te ondersteunen waar dat nodig is.”

Aanmelden introductiebijeenkomst

Enthousiast geworden en heeft u interesse om in onze redactie te komen? Meld u zich snel en vrijblijvend aan voor onze introductiebijeenkomst.