“Ik doe het al 32 jaar met veel plezier”

Jan Otten vertelt

Jan Otten is Wetenschappelijk adviseur Europese vereniging voor ambtenaren van de burgerlijke stand, lid en voorzitter NVVB Utrecht

Hij vertelt over zijn werk als auteur en redacteur binnen de kennisbank.

1. Hoe lang ben je redactielid van de kennisbank en hoe ben je uiteindelijk redacteur geworden?

“Ik doe dit werk al ruim 32 jaar. Eind jaren 80 ben ik ermee begonnen. Aanvankelijk ben ik begonnen als auteur, daarna ben ik redacteur geworden. Ik ben gevraagd door een oud directeur van de dienst Burgerzaken, die toen redacteur was. Toen had ik het idee: dat ga ik 5 jaar doen. Het is inmiddels al 32 jaar geworden. Dat heb ik tot nu toe met heel veel plezier kunnen invullen. Door het team waar ik mee samen werk, door de kennis die ik kwijt kan. Ik ben er ook door gevormd. En ik doe het nog steeds met veel plezier, anders had ik het geen 32 jaar uitgehouden.”

2. Wat maakt het werk als redactielid zo leuk?

“Ten eerste de veelzijdigheid, wat betreft de casussen die je mag behandelen. En je bent bezig met de hele maatschappij. Je kunt collega’s in het hele land helpen, die soms met dezelfde vragen worstelen. De nieuwe wetgeving, hoe ga je die aanpakken? De kennisbank wordt door het hele land geraadpleegd, dus daarin moet je accuraat zijn, dat maakt het een extra uitdaging. En dit alles doe je in een team. Dus als je er zelf niet uitkomt kun je even overleggen. De sfeer binnen het team is niet alleen collegiaal maar ook een vriendensfeer. We kunnen elkaar vertrouwen, je hebt elkaar ook nodig en we helpen elkaar. De sfeer is echt top en is altijd zo geweest. En niet alleen met de redactieleden maar ook met de mensen van VIND Burgerzaken.”

3. Wat zijn tot nu toe je leukste werkzaamheden voor de kennisbank geweest?

“Laten we vooropstellen dat alle werkzaamheden leuk zijn. Wat ik ontzettend leuk vond was het idee om een internationale bank op te zetten. Het opzetten van alle elementen van rechtsgebieden van de verschillende landen in de wereld, dat was natuurlijk top. Het is een initiatief geweest dat we tegenwoordig nog altijd gebruiken en dat doorlopend een evolutie ondergaat.”

4. Waarom zou je iedereen aanraden auteur voor de kennisbank te worden?

“Er zijn legio ideeën te bedenken om dat aan te raden. Als ik kijk naar mijzelf dan zie ik dat het mijn leven en werkzaamheden verrijkt heeft en nog altijd verrijkt. Niet alleen omdat je wordt uitgedaagd onderdelen van je werkveld te bestuderen en te delen. Maar ook als je naar je werkgever gaat en zegt ‘ik ben auteur van de VIND kennisbank’, want VIND Burgerzaken heeft een naam… Dan weet een manager ‘jij werkt ervoor en je wordt daardoor gewaardeerd’, dat is zeker een pluspunt. Ik kan mij voorstellen dat je [als kandidaat-auteur] denkt ‘kan ik dat allemaal wel?’ Ja natuurlijk kun je dat. Je staat niet er alleen voor. Je wordt begeleidt in het team, je wordt niet gedwongen, het gaat vanzelf. Het is echt fun en leuk om te doen.”

Aanmelden introductiebijeenkomst

Enthousiast geworden en heeft u interesse om in onze redactie te komen? Meld u zich snel en vrijblijvend aan voor onze introductiebijeenkomst.