“Door mijn werk voor de kennisbank heb ik geleerd echt naar de wet te kijken”

Léon Evers vertelt

Léon Evers is Ambtenaar van de burgerlijke stand van Roermond, docent personen- en familierecht en internationaal privaatrecht voor burgerzaken, bestuurslid/commissielid van de NVVB

 

Hij vertelt over zijn werk als auteur en redacteur binnen de kennisbank.

1. Hoe lang ben je redactielid van de kennisbank en hoe ben je uiteindelijk redacteur geworden?

“Ik doe dat sinds halverwege de jaren ’80. Ik ben er in gerold, werd gevraagd door Jan Otten die toen redacteur was; ‘Leon, zou je dat ook willen doen?’ Ja, interessant!”

2. Wat maakt het werk als redactielid zo leuk?

“Samen iets uitzoeken. En dat je je werk verdiept, je kennis opbouwt, steeds verder in de materie duikt. Je moet een beetje nieuwsgierig zijn. Hoe werkt die wet? Hoe komt die wet tot stand? Hoe hebben ze die wet bedacht? En als je daar op zoek naar gaat is het ook leuk dit met een aantal vakgenoten te bespreken. Het is dan leuk je collega’s te ontmoeten en plezier te hebben in je werk.”

3. Wat zijn tot nu toe je leukste werkzaamheden voor de kennisbank geweest?

“Het werk voor de kennisbank is allemaal leuk. Samen wetten bekijken, samen de nieuwe uitdagingen aangaan. Het leukste van ons vak is het internationaal privaatrecht. Samen met collega’s bekijken hoe de wetgeving van vreemde landen in elkaar zit en hoe die in Nederland worden toegepast. Bijvoorbeeld iemand uit Soedan trouwt met een vrouw uit Eritrea. De Eritrese mevrouw heeft een vluchtelingenstatus in Nederland. Zijn ze getrouwd/zijn ze niet getrouwd, krijgen ze een kind…? Wat is dan de naam van het kind? Die toepassing, daar moet je diep voor gaan. De Nederlandse wetgeving is van toepassing, de Eritrese, maar ook de Soedanese! En hoe breien we daar een mooi einde aan?”

4. Waarom zou je iedereen aanraden auteur voor de kennisbank te worden?

“Door het auteurschap heb ik geleerd naar een wet te kijken en heel diep in de geschiedenis van de wet te duiken. Wat is de bedoeling van de wet geweest? En dat helpt je in je dagelijkse werk. Ik heb er ook veel plezier van omdat ik docent ben. Ik kan daardoor de collega’s uitleggen dat iets is, zoals het is. En omdat je het zelf moet opschrijven in de kennisbank, formuleer je ook zorgvuldig. Zo vertel je aan de collega ‘zo moet je het doen, dat zegt de wet, zo moet het worden toegepast.”

Aanmelden introductiebijeenkomst

Enthousiast geworden en heeft u interesse om in onze redactie te komen? Meld u zich snel en vrijblijvend aan voor onze introductiebijeenkomst.